CAFEAUA DE ORIGINE

CAFEAUA DE ORIGINE
-India, Costa Rica, El Salvador, Panama-

Înainte de a intra în tainele cafelei de origine, trebuie să lămurim, în primul rând, ce reprezintă, de fapt, cafeaua de origine şi prin ce se deosebeşte faţă de cafeaua cu care toţi suntem obişnuiţi. Cafeaua de origine presupune ca toate boabele de cafea să provină dintr-o singură locaţie (poate fi vorba despre o ţară sau o regiune dintr-o anumită ţară). Adevăraţii iubitori ai cafelei apreciază în mod deosebit cafeaua de origine pentru istoria din spatele ei, dar şi pentru calitatea înaltă pe care o oferă.
Să începem, deci, cu cele patru sortimente de cafea de origine pe care le-am ales pentru acest articol:

1. INDIA MALABAR
India Malabar este cafeaua perfectă pentru entuziaşti. Cu o dulceaţă siropoasă a boabelor de cafea, la care se adaugă note telurice, condimente exotice şi o aciditate uşoară, acest sortiment îţi va oferi o experienţă şi o aromă complexă.

REGIUNE: MALABAR
ALTITUDINE: 1100-1200 m
PROCESARE: naturală, prin uscare
PRĂJIRE: dark
ACIDITATE: scăzută
AROME: dulci, siropoase, condimente exotice

2. COSTA RICA
Cafeaua din Costa Rica se caracterizează printr-o savoare uşoară şi o prospeţime remarcabilă. Cu o aromă excelentă, mătăsoasă şi cu o aciditate mărită, Costa Rica oferă o cafea distinctivă, cu un strop de vanilie, caramel, nuci şi tonuri de fructe.

REGIUNE: TARRAZU
ALTITUDINE: 1200-1800 m (SHB – strictly hard bean)
PROCESARE: prin spălare
PRĂJIRE: mediu
ACIDITATE: ridicată
AROME: vanilie, caramel, nuci, fructe

3. PANAMA
Cafeaua de origine Panama satisface cele mai rafinate gusturi şi va permite experienţa unei arome vii, intense, cu puternice note florale. Această cafea de origine are un corp plin, dulce şi o aciditate scăzută.

REGIUNE: BOQUETE
ALTITUDINE: 1700 m
PROCESARE: prin spălare
PRĂJIRE: mediu-light
ACIDITATE: moderată
AROME: dulci, intens florale

4. EL SALVADOR PACAMARA
El Salvador Pacamara este unul dintre cele mai interesante sortimente de cafea: o încrucişare între sortimentele Maragogype şi Bourbon. Cultivată în condiţii perfecte pentru cultura arborilor de cafea, în fiecare ceaşcă vei descoperi note dulci de ciocolată, nuci, scorţişoară şi fructe.
REGIUNE: PACAMARA
ALTITUDINE: 1560 m
PROCESARE: prin spălare
PRĂJIRE: mediu-light
ACIDITATE: scăzută
AROME: ciocolată, scorţişoară, fructe
Cam greu să iei o decizie, nu? Fiecare sortiment îţi oferă o experienţă unică, prin proprietăţile pe care le are, însă cel mai bun sfat pe care vi-l pot oferi în alegerea unei origini este să vă ghidaţi după preferinţele pe care le aveţi în consumul zilnic de cafea. Începeţi mai întâi cu aciditatea pe care o preferaţi, apoi totul va deveni mai facil.

Sursa: http://www.interamericancoffee.com
Autor: Mircea Ciobanu, Trainer certificate SCAE (Specialty Coffee Association of Europe)

Lasă un răspuns