Valentine’s Day

Şase lucruri surprinzătoare despre Valentine’s Day

Ne apropiem cu paşi repezi de cea mai romantică sărbătoare a anului, celebrată la nivel mondial- Valentine’s Day. Deja ştim cu toţii ce implică această sărbătoare (multe flori, bomboane de ciocolată şi alte articole în formă de inimă, felicitări de dragoste etc.), însă nu mulţi dintre noi ştim care este originea acesteia. Haideţi să descoperim împreună adevărul despre Valentin, cel care poartă numele zilei de 14 februarie, dar şi câteva alte fapte intrigante despre istoria celei mai romantice sărbători.
Pentru început, atât ştim: un bărbat pe nume Valentinus a fost martirizat pe 14 februarie, târziu în secolul al III-lea d.Hr. Dar atunci când vine vorba despre detaliile din viaţa Sf. Valentin, legenda adesea înlocuieşte realitatea.

1. Sfântul Valentin, cel care a inspirat sărbătoarea, ar putea fi de fapt doi bărbaţi

Recunoscut oficial de Biserica Romano-Catolică, Sf. Valentin este cunoscut ca fiind o persoană reală care a murit în jurul anului 270. În anul 496, Papa Gelasius a decis ca ziua de 14 februarie, când a fost executat Valentin, să-i poarte numele şi să fie dedicată martiriului său. O relatare din anii 1400 îl descrie pe Valentin ca preot templier, care a fost decapitat în apropierea Romei, de către împăratul Claudius al II-lea, pentru că organiza ceremonii de căsătorie pentru tinerii creştini, persecutaţi pe atunci în Imperiul Roman. O altă relatare susţine că Valentin a fost episcopul din Terni, de asemenea martirizat de Claudius al II-lea, la perferia Romei. Din cauza similarităţilor dintre cele două relatări, există ideea că ei se pot referi la aceeaşi persoană. Întrucât există atât de multă confuzie, în jurul identităţii reale a Sf. Valentin, Biserica Catolică a întrerupt venerarea acestuia în anul 1696, deşi numele lui a rămas pe lista oficială a sfinţilor recunoscuţi.

2. În total există o mulţime de Sf. Valentin, plus un Papă

Sfântul pe care îl celebrăm de Ziua Îndrăgostiţilor este cunoscut oficial ca Sfântul Valentin al Romei, pentru a-l diferenţia de mulţimea de alţi Sf. Valentin din listă. Deoarece Valentinus– provine din cuvântul latin şi semnifică vrednic, puternic- a fost o poreclă populară între secolele II şi VIII, mulţi dintre martirii secolelor au purtat acest nume.
Lista oficială a sfinţilor Romano-Catolici arată o mulţime de bărbaţi care se numesc Valentin sau variaţii ale acestui nume. Cel mai recent Valentin beatificat este Sfântul Valentin Berrio-Ochoa, un spaniol din ordinul Dominican, care a călătorit în Vietnam, unde a slujit ca episcop până la decapitarea din 1861. Papa Ioan Paul al II-lea l-a canonizat pe Berrio-Ochoa în anul 1988. A fost chiar şi un Papă Valentin, deşi există foarte puţine lucruri ştiute despre el (în afară de faptul că a slujit doar 40 de zile în jurul anului 827).

3. Sfântul Valentin este patronul apicultorilor şi al epilepticilor, printre alte lucruri

Sfinţii se aşteaptă, cu siguranţă, să fie ocupaţi în viaţa de apoi. În acest sens, Sf. Valentin a avut un rang înalt în responsabilităţile spirituale. Oamenii îl invocă să vegheze asupra vieţii iubiţilor, desigur, dar şi pentru intervenţiile referitoare la apicultori şi epileptici, precum şi la ciumă, leşin şi călătorie. După cum vă aşteptaţi, el este, de asemenea, sfântul patron al cuplurilor logodite şi al căsniciilor fericite.

4. Poţi găsi craniul lui Valentin în Roma

Craniul împodobit cu flori al Sf. Valentin este afişat în Basilica Sfânta Maria din Cosmedin, Roma. La începutul anilor 1800, în urma excavării unei catacombe din apropierea Romei, s-au descoperit rămăşiţe de schelet şi alte relicve, acum asociate cu Sf. Valentin. După cum se obişnuieşte, aceste fărâme şi bucăţi ale corpului sfântului răposat au fost distribuite către relicvarii din jurul lumii. Veţi găsi alte rămăşiţe ale scheletului Sf. Valentin afişate în Cehia, Irlanda, Scoţia, Anglia şi Franţa.

5. Chaucer e posibil să fii fost inventatorul Zilei Îndrăgostiţilor

Iniţial, ceremoniile de Sfântul Valentin nu aveau nimic în comun cu sărbătoarea de acum, punând accent pe sacrificiu şi jertfă, nu pe iubire. Nu există vreo înregistrare a unei celebrări romantice de Sf. Valentin în afară de poemul lui Geoffrey Chaucer (poet medieval englez), scris în jurul anului 1375. În lucrarea sa, Parlement of Foules, Chaucer a creat o legătură între tradiţia iubirii curteneşti şi celebrarea zilei Sf. Valentin- o asociere ce nu a existat până ce poemul său s-a bucurat de o atenţie la scară largă. Poemul se referă la 14 februarie ca fiind ziua în care păsările (şi oamenii) se strâng împreună pentru a-şi găsi perechea.

6. Poţi sărbători Valentine’s Day de mai multe ori pe an

Datorită abundenţei de Sf. Valentin din lista Romano-Catolică, poţi alege să celebrezi sfântul de multiple ori în cursul unui an. În afară de 14 februarie, poţi decide să celebrezi Sf. Valentin din Viterbo, pe 3 noiembrie. Sau poate vrei să faci un salt în celebrarea tradiţionalului Valentin prin serbarea Sf. Valentin din Raetia pe 7 ianuarie. Femeile pot alege să onoreze singura femeie Sf. Valentin (Valentina), o fecioară martirizată în Palestina pe 25 iulie, anul 308. Biserica Ortodoxă de Răsărit sărbătoreşte oficial Sf. Valentin de două ori pe an: o dată ca premergător al Bisericii, pe 6 iulie şi încă o dată ca martir, pe 30 iulie.

Iată, aşadar, câte controverse există în jurul zilei de 14 februarie, zi pe care până acum am sărbătorit-o superficial, fără a-i şti adevărata semnificaţie şi originile ei.

Sursa: http://www.history.com/topics/valentines-day/history-of-valentines-day
Autor: Beatrice Leca, PR Manager Zvon Café

Lasă un răspuns